Творці української дейзі-бібліотеки поділились досвідом з фахівцями 5 областей

1 22 audiobooks. інформаційних технологій

8 жовтня 2015 року завершився черговий етап міжнародного проекту зі створення Першої української дейзі-бібліотеки, який з просвітницькою місією охопив семінарами Одеську, Миколаївську, Харківську, Сумську, Полтавську області.

Протягом майже трьох тижнів модератори проекту популяризували серед університетів та наукових бібліотек досвід у ділянці інклюзивної освіти незрячих дітей і пов’язані з цим інші напрацювання: аудіювання літератури у форматі daisy для незрячих учнів і студентів, адаптація візуальних творів для глядачів з глибокими ураженнями органів зору, публікація рельєфно-крапкових і графічних тактильних матеріалів тощо.

Науково-практичні семінари відбулись у Харківському, Сумському, Полтавському державних педагогічних університетах, Одеському та Миколаївському національних університетах, зібравши в актових залах сотні зацікавлених слухачів – викладачів, професорів, студентів. Так, науково-практичний семінар у Харківському державному педагогічному університеті ім. Г.С. Сковороди 29.10.2015 року відкрив ректор вишу Іван Прокопенко, захоплено висловлюючись про діяльність технічного вузу – Національного університету «Львівська політехніка» і Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами.

Сподіваємось, що започаткована у Львові справа не минеться намарно і проросте корінням на користь тих, кому бракує конкретної практичної допомоги», – розповіла кандидат історичних наук, керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко.

Модератори семінарів – штатні працівники Ресурсного центру Львівської політехніки Марта Сидоряк, Петро Хімка, Оксана Потимко та вчитель-методист Великолюбінської загальноосвітньої школи Галина Ліщинська – на конкретних прикладах, втілених командою протягом кількох попередніх років, знайомили слухачів з інноватикою в освіті та доступності, переконливо демонструючи можливості, що відкриваються перед повністю незрячими користувачами, завдяки застосуванню сучасних інформаційних технологій. Семінари викликали жвавий інтерес серед консультантів ПМПК, дефектологів, соціальних і корекційних педагогів, практичних психологів. Укладено чимало домовленостей з університетами Харкова, Полтави, Миколаєва, Бердянська та інших міст, очільниками ПМПК щодо організації аналогічних семінарів, майстер-класів, тренінгів протягом 2015-2016 років.

lviv.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*