Українці мають ставитися до людей з інвалідністю, як до рівних – опитування (ВІДЕО)

1 07 8 30 2. інвалідів

У Міжнародний день людей з інвалідністю кореспондент УНН вирішив запитати киян та гостей міста, чи вважають вони столицю України комфортною і пристосованою для тих, хто має особливі потреби.

Люди переконані, що в Україні загалом, а в столиці зокрема мало місць, адаптованих для людей на візках.

“Вільно пройти до бібліотеки, в будь-який ресторан чи просто вийти і зайти в метро інваліди у Києві можуть далеко не скрізь. У Львові з цим ситуація трохи ліпша. Вважаю, виправити це – завдання міськради”, – розповів львів’янин Ростислав.

Інші опитані зазначили, що особливо виділяти з-поміж населення тих, хто має інвалідність, некоректно. Мовляв, треба, щоб ці люди відчували себе рівними.

“Наголошувати щодня, що хтось має інвалідність, неправильно. Краще підтримати цих людей морально, зробити мовчки гарний вчинок. Думаю, слово “інвалід” принижує їх. Вони повноцінні члени суспільства, так треба і ставитися”, – зазначила студентка Анастасія.

Зазначимо, за даними голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, нині в Україні понад 2 млн 800 тисяч людей мають статус інваліда. Це 6,1% від загальної кількості населення. Майже 80% інвалідів – люди працездатного віку. Серед дитячого населення України – 2% інвалідів або понад 167 тисяч дітей.

Довідка УНН: Міжнародний день людей з обмеженими можливостями відзначають З грудня. Його проголосила Генеральна асамблея ООН в 1992 році в кінці Десятиліття інвалідів на 47-й сесії у спеціальній резолюції. В Україні цей день відзначають із 1993 року.

Вероніка Кордон

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*