У Кабміну вимагають створити синтезатор української мови

1 22 audiobooks. незрячих

Школи, в яких навчаються діти з вадами зору, не забезпечені книжками навіть на 50%. Один із кроків вирішення проблеми — створення синтезатора української мови. Це дасть змогу сформувати україномовні аудіопідручники, озвучувати комп’ютери, телефони — наголосила Оксана Потимко, керівник Львівського обласного осередка Всеукраїнської громадської організації “Українська спілка інвалідів — УСІ”.

Якщо у світі, як каже пані Потимко, для навчання незрячих використовують три формати підручників: брайлівські книжки, аудіопідручники, електронні книжки, то в Україні користуються лише брайлівськими.

“Незрячі діти навчаються ще з радянських підручників. Нам потрібно створити синтезатор української мови і підручники гуманітарного циклу перевести в аудіоформат, – сказала Оксана Потимко. – З січня у Львові ми вже озвучили дев’ять шкільних підручників. Але ми не можемо надати їх сліпим дітям, бо є проблеми з авторським правом. Про це також має подбати держава. Плануємо у перспективі розмістити підручники на сайті, щоб вони були доступними усім”.

Зважаючи на це, Львівська обласна рада звернулася до Президента України та Кабміну щодо виділення коштів для забезпечення потреб інклюзивної освіти на Львівщині.

Зокрема, у зверненні вимагають створення синтезатора української мови (800 тис. грн); виділення коштів (200 тис. грн) на технічне забезпечення Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами для закупівлі тифлозасобів: друкарських машинок за Брайлем та комп’ютерів з програмами екранного доступу, які Ресурсний центр передаватиме в оренду навчальним закладам на час навчання незрячих дітей.

А також депутати наголошують на необхідності розміщення на веб-сайті Міністерства освіти і науки України електронних версій навчальних підручників і посібників (1 – 11 кл.) у форматі WORD або TXT; при укладанні угод з авторами навчальних підручників і посібників передбачати пункт щодо передачі авторських прав Міністерству освіти і науки, з метою подальшого аудіювання навчальної літератури для потреб незрячих дітей.

Львівські новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*