У центрі «Відродження» реабілітація дітей організована краще, ніж у Австрії

У центрі «Відродження» реабілітація дітей організована краще, ніж у Австрії. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

У центрі «Відродження» реабілітація дітей організована краще, ніж у Австрії. реабілітації, інвалідністю, інвалідів
Терапевтический детский тренажер «MOTOmed gracile» (фото з сайту Чернігівського центру медико-соціальної реабілітації дітей інвалідів «Відродження»)

Це відзначили представники Федерального міністерства праці, соціального забезпечення і захисту прав споживачів Австрійської Республіки — учасники міжнародного семінару, присвяченого реабілітації людей з інвалідністю, які потребують високого рівня підтримки. Семінар проходив протягом двох днів у Чернігові.

У відкритті семінару взяли участь заступник міністра соціальної політики України Лідія Дроздова, голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет та представники з Великобританії, Франції, Австрії.

Володимир Хоменко підкреслив, що на Чернігівщині проживають понад 80 тис. людей із інвалідністю, у тому числі 4 тис. дітей. У регіоні працюють 4 реабілітаційні центри. Важливе місце серед них посідає центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження», де використовуються передові методики, надаються послуги з комплексної реабілітації: соціальні, медичні, психологічні, педагогічні.

Він також наголосив, що важливим для влади є поліпшення якості життя людей з інвалідністю. За його словами, проголошені Президентом України соціальні ініціативи знаходять своє втілення в життя.

Надзвичайно важливою для міста й області назвав діяльність Чернігівського центру реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» і секретар міської ради Олег Шеремет. Крім того, на його думку, для вирішення проблемних питань інвалідів потрібно об'єднати зусилля представників влади, бізнесу і громадськості. Він зазначив, що міська влада завжди фінансово підтримує громадські організації інвалідів. Так, із початку цього року профінансовано проекти 14 громадських організацій, зокрема й тих, що опікуються людьми з особливими потребами, на суму понад 300 тис. грн. Усього в бюджеті на 2013 рік передбачено 600 тис. грн.

«Кінцева мета реабілітації — повна інтеграція людей у суспільство. І вирішити це можна тільки комплексно», — зазначила Лідія Дроздова. Вона впевнена, що проблема реабілітації людей з обмеженими можливостями актуальна для всіх країн, і кожна з них має в цьому свій унікальний досвід. Золотим стандартом надання допомоги назвала вона практику «персонального асистента», коли тяжкохворий інвалід цілодобово має помічника. Така форма допомоги інвалідам широко впроваджується у Швеції, Великобританії та інших країнах Європи. І, згодом, на думку заступника міністра, запроваджуватиметься і в Україні.

Є в нашій країні позитивний досвід і з працевлаштування інвалідів. За словами Лідії Дроздової, зараз в Україні діє 20 соціально-економічних підприємств, де працюють інваліди.

Відзначила високу якість українських реабілітаційних центрів і професор університету Кентербері з Великобританії Хіларі Браун. Але при цьому вона зазначила, що в Англії інваліди більш інтегровані в суспільство, більшість із них працює та веде звичайний спосіб життя.

Олена Березкіна

"Чернігівські відомості"

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*