В райдержадміністрації проведено відео конференцію в рамках міжнародного проекту «Для надії завтра»

1 25 2 p1000020s 1 2. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

  1 25 2 p1000020s 1

В Кременецькій райдержадміністрації проведено відео конференцію в рамках міжнародного проекту «Для надії завтра». Від української сторони у ній взяли участь представники райдержадміністрації та районної ради, громадських організацій, які займаються питаннями щодо роботи з людьми, які мають обмежені фізичні можливості. Польщу представляли віце-президент м.Люблін Моніка Ліпіньська, яка відповідає в Любліні за вирішення соціальних питань, п. Ольшевська Йоанна – представник президента Любліна з питань щодо роботи з людьми, які мають обмежені фізичні можливості, п.Анна Клос – відповідальна за проекти в галузі соціальної допомоги та п.Кус – відповідальний за охорону здоров’я.

Учасники конференції заслухали доповідь заступника голови Тернопільського благодійного фонду «Живи з надією» Антоніни Ліснічук про становище людей з інвалідністю в Тернопільській області. Яка, зокрема зазначила: «Однією з категорій населення в регіонах, яка потребує особливої уваги є люди з інвалідністю.

Згідно статистичний даних в Тернопільській області проживає майже 58 тисяч людей з інвалідністю. Слід врахувати, що життєдіяльність цих людей тісно переплітається з їх рідними, близькими, без допомоги яких вони обходитись не можуть, а також з працівниками цілого ряду установ соціальної сфери. Тому можна зробити висновок, що проблеми людей з інвалідністю торкаються значної частини суспільства.

В Україні інвалідам в залежності від виду та ступеня розладу функцій організму та ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють групи інвалідності. Крім цього ведеться облік людей з інвалідністю в залежності від нозологій. Так, в Тернопільській області проживає майже 1600 інвалідів по зору, понад 9 000 осіб з обмеженим пересуванням. У зв’язку з військовими подіями на сході України ряд молодих людей з Тернопільської області отримують статус інвалідів війни, тобто ці люди стали інвалідами при виконанні обов’язків військової служби. В області немає жодного центру реабілітації для дорослих осіб.

Однією з особливостей життєдіяльності людей з інвалідністю є невідповідність державного забезпечення їх реальним потребам. Законодавством України для інвалідів передбачена ціла система соціальних практиці ці преференції преференцій (соціальних виплат, пільг, тощо). Однак, на реалізуються не в повній мірі, або не реалізуються взагалі. Чіткої системи державного управління щодо соціального захисту та реабілітації інвалідів поки що не запроваджено.

  1 25 2 p1000025s 2

Так наприклад, однією з головних передумов для належної життєдіяльності людей з інвалідністю, особливо дітей з інвалідністю, є дотримання визначеної системи реабілітації. Однак, пройти належним чином медичну чи соціальну реабілітацію неможливо, оскільки путівки в заклади закупляють державні установи і їх кількість є меншою від реальної кількості інвалідів, які їх потребують. Також є випадки коли інвалідам з Тернопільської області пропонується проходити реабілітацію в закладах, які розташовані на далекій відстані. Реабілітаційні центри, які були розташовані в Східній Україні, Криму є недоступні для осіб з обмеженими можливостями. Відсутність реабілітації не лише погіршує здоров’я людини з інвалідністю, а й має негативні наслідки на її життя в цілому. Крім цього є окремі заклади, які хоч і мають назви «Центр реабілітації», однак, функціонують як структурні підрозділи певних закладів.

Центрів реабілітації, які б надавали інвалідам комплексні реабілітаційні послуги (медичні, соціальні, психологічні, трудові, фізкультурно-спортивні, тощо) на території Тернопільської області відсутні.

Займаючись вивченням питання потреб інвалідів в реабілітації, ми побачили, що питання статистики, потреб інвалідів, їх реабілітації є вкрай недостатнє. Вивчення цього питання потребує великих зусиль і коштів. Для запровадження на регіональному рівні дієвої системи надання послуг людям з інвалідністю дуже важливим є вивчення та впровадження досвіду Європейських країн».

Учасники конференції обговорили можливі шляхи співпраці в галузі спільної реалізації міжнародних проектів задля покращення життя осіб з обмеженими можливостями в Тернопільській області та в Україні вцілому.

Кременецька районна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*