Спеціальна Олімпіада-2023: хто представить Україну та що це за змагання (ВІДЕО)

Спеціальна Олімпіада-2023: хто представить Україну та що це за змагання (ВІДЕО). спеціальна олімпіада, змагання, порушення інтелектуального розвитку, спортсмен, інвалідність

Спеціальна Олімпіада-2023: хто представить Україну та що це за змагання. спеціальна олімпіада, змагання, порушення інтелектуального розвитку, спортсмен, інвалідністьФото: Special Olympics World Games Berlin 2023/Tilo Wiedensohler

Хто ввійшов до складу української команди, як було створено Спеціальну Олімпіаду та в чому її цінність для спортсменів із інвалідністю, інформує Суспільне.

Збірна України візьме участь у Всесвітніх іграх Спеціальної Олімпіади-2023 – мультиспортивних змаганнях серед спортсменів із порушеннями інтелектуального розвитку. Турнір проходитиме з 17 до 25 червня у столиці Німеччини Берліні.

Україну на Іграх представлять 24 спортсмени: на чотири більше, ніж на попередніх у 2019 в Абу-Дабі. Тоді збірна завоювала 15 нагород: шість золотих, п’ять срібних та три бронзові.

Цього року на Спеціальній Олімпіаді розіграють медалі в 26 видах спорту. Україна братиме участь у семи з них, що на два більше, ніж у 2019-му. Квоти на види спорту й кількість учасників між збірними розподіляють організатори.

“Синьо-жовті” отримали можливість виступити в боччі, настільному тенісі, а замість футболу змагатимуться в баскетболі. У програмі українців також залишилися бадмінтон, легка атлетика, плавання та спортивна гімнастика.

Склад України на Спеціальну Олімпіаду-2023

  • Бадмінтон: Анна Сапон, Степан Синюков.
  • Баскетбол: Дарія Веріємчук, Анастасія Гнатюк, Віталія Дмитрук, Маргарита Голубєва, Аріана Чернова, Вікторія Шуміловська, а також юніфайд партнерки: Юлія Войналович, Вікторія Курбатова, Вікторія Рожанчук, Вікторія Янушевська.
  • Бочча: Ольга Кібкало, Олександр Хорунжак.
  • Легка атлетика: Єлизавета Ільєнко, Катерина Кудрявцева, Валентин Новосад, Дмитро Подгорський.
  • Настільний теніс: Катерина Грищенко, Андрій Малюга.
  • Плавання: Андрій Карасиченко, Анастасія Кушнір.
  • Спортивна гімнастика: Мар’яна Ахрарова, Максим Наливайко.

На Ігри-2023 повернуться українські переможці й призери минулої Спеціальної Олімпіади. Зокрема, знову виступить на такому рівні гімнастка Мар’яна Ахрарова, яка на Іграх-2019 здобула два “золота”, в тому числі й у багатоборстві, та одне “срібло”.

Знову за медалі боротимуться й чемпіонка СО-2019 у плаванні на 100 м вільним стилем Анна Сапон, яка цього разу змагатиметься в бадмінтоні, срібна медалістка в бігу на 400 метрів Катерина Кудрявцева, а також триразовий бронзовий призер зі спортивної гімнастики Максим Наливайко.

Крім того, як повідомив напередодні змагань президент СОУ Сергій Комісаренко, на відкритті Ігор-2023 український легкоатлет Дмитро Подгорський нестиме прапор Спеціальної Олімпіади.

“Це особливі змагання для особливих людей, – поділилася очікуваннями перед виїздом до Берліна настільна тенісистка Катерина Грищенко. – Це справжнє свято, щось неймовірне і фантастичне. Постараюсь викластися на максимум і завоювати медаль для своєї незламної України”.

Як збірна готувалася до Всесвітніх ігор

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Спеціальна Олімпіада України відновила змагання й заходи в регіонах, віддалених від лінії фронту, у квітні 2022 року. Відбулися й відбіркові старти, за підсумком яких була сформована команда. У квітні 2023-го ці атлети провели спільний збір у Києві.

Більшість команди СОУ готувалася до Ігор в Україні. Деякі з її членів, зокрема в бадмінтоні, співпрацювали з федераціями олімпійських видів спорту та тренувалися разом зі спортсменами національної збірної, які не мають інвалідності.

Утім, через війну частина спортсменів готувалася за кордоном: серед інших, збірна з плавання та легкоатлетка Катерина Кудрявцева, яка виїхала до Німеччини. Тим часом херсонські гравці в боччу Ольга Кібкало й Олександр Хорунжак були вимушені перелокуватися до Івано-Франківська, а згодом – до Одеси.

Спеціальна Олімпіада-2023: хто представить Україну та що це за змагання. спеціальна олімпіада, змагання, порушення інтелектуального розвитку, спортсмен, інвалідністьКатерина Кудрявцева разом із мамою на тренуванні в Німеччині. Фото: Special Olympics Ukraine

“Усе було відпрацьовано раніше [перед Іграми-2019], усі зв’язки були налагоджені, ми знали заздалегідь, хто візьме участь, – розповів Суспільне Спорт про труднощі з підготовкою очільник СОУ Сергій Комісаренко. – Тут було, звичайно, складно, тому що ми не знали, кого ми знайдемо, чи ці люди можуть тренуватися. На щастя, такі можливості з’явилися”.

“[Щодо складу команди], ми намагаємося на кожну з Олімпіад брати інших людей, хоча є й такі, хто в нас ветерани. Той же Стьопа Синюков уже 18 років з нами. Це я рахую від візиту Тіма Шрайвера [до України в 2005 році], тому що в нас є його фото разом із Синюковим. Шрайвер дуже змінився, посивів, а Стьопа практично не змінився”, – жартує керівник СОУ.

Також цьогоріч Спеціальна Олімпіада та освітня фундація Project Management Institute надали СОУ грант на 1 млн доларів для розвитку української програми впродовж наступних трьох років. Відповідну угоду було підписано в Берліні напередодні Ігор.

Що таке Спеціальна Олімпіада

  • Спеціальну Олімпіаду було створено 1968 року в США як організацію для підтримки й спортивного розвитку людей із ментальною інвалідністю, зокрема через змагання різного рівня: від регіональних до міжнародних. Організацію заснувала американська активістка й сестра 35-го президента США Джона Кеннеді – Юніс Кеннеді Шрайвер.
  • Літні Всесвітні ігри Спеціальної Олімпіади проходять що чотири роки. СО-2023 – 16-та в історії. Медальний залік минулих Ігор-2019 очолила Південна Корея з 246 нагородами, зокрема зі 125 золотими.
  • З 1977 року також існує зимова версія Спеціальної Олімпіади. Останні зимові Всесвітні ігри мали відбутися в 2022-му в Казані, але були скасовані через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. З тієї ж причини спортсмени з Росії та Білорусі наразі усунуті від міжнародних змагань Спеціальної Олімпіади.

Катерина Макаревська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*