Якщо в сім’ї народилась дитина з особливими потребами

1 29 7531596 2. особливими потребами

  1 29 7531596 1

Поява дитини – найбільше щастя у сім’ї. А між тим, медична статистика свідчить, що біля 5% усіх новонароджених – інваліди. Іспити для батьків такої дитини починаються відразу.

Дитина — інвалід. Серце розривається від болю і страху. Його шкодують, йому співчувають, хочуть допомогти. Допомагають. Іграшки, ліки, відпочинок, увага. Але хто думає про долю його батьків? Звичайно вони отримують матеріальну допомогу, поради та співчуття оточуючих. Але як подолати ті почуття, коли замість здорового малюка ти береш на руки хвору крихітку… Саме у цей період їм потрібна допомога, аби зрозуміти, якщо дитина не буде бігати, стрибати, співати, то, напевно, вона буде радувати чимось іншим.

Батькам, у яких з’явилась дитина з особливими потребами, потрібно дотримуватись деяких правил:

• Не виділяти своїм ставленням цього малюка з-поміж інших, не нагадувати що він хворий. Варто забути про його інвалідність і ставитись, як до будь-якої іншої дитини (пам’ятаючи про процедури, схеми лікування).

• Частіше спілкуватися з батьками, які мають дітей з такими ж проблемами. Це корисно і вам (завжди можна дізнатись для себе щось нове), і вашій дитині — він буде бачити, що не один такий на світі.

• Ніякої гіперопіки! Ні в якому випадку не робіть за дитину самостійно нічого. Не може він самостійно прибрати тарілку, покласти річ, зав’язати шнурівки на взутті, ви потім приберете, покладете, зав’яжете, але не говоріть, не нав’язуйте допомогу.

• Головне — позбавте себе почуття провини. Ви не винні, так вирішила природа. Не ставте на собі хрест, як на батьках — цілком можливо, ви ще зможете народити здорову дитину!

Можна виділити два основних напрямки, які повинні підпорядкувати собі все життя і всі дії дитини-інваліда в майбутньому та сприяти збереженню та зміцненню сім’ї.

1. Забезпечити малюка професійним доглядом, який включає в себе елементи розвитку.

2. Підтримувати здорову психологічну атмосферу в сім’ї, не обділяти любов’ю та увагою один одного, також інших членів сім’ї, щоб усі мали можливість саморозвитку та повноцінного життя.

Найголовніше для батьків, у яких народилась дитина з особливими потребами, ні в якому разі не впадати у відчай. Життя прекрасне, і якщо ви хочете нести радість своїй дитині, то повірте, головне, щоб її любили такою, якою вона є. Щоб менше звертали увагу на її несхожість. Щоб повноцінне життя батьків було прикладом для наслідування, а не гуртом сумних доглядальників біля інваліда.

Якщо у вас народилась “особлива” дитина, не панікуйте. Оцініть свої сили та подумайте, хто ще може вам допомогти у подальшому. Намагаючись вилікувати дитину, не забувайте про себе! Радійте і діліться своєю радістю з вашим малюком. У вас народився малюк, зробіть ваше спільне життя щасливим.

У 2013 році фахівці із соціальної роботи міста Ковеля відвідали 200 сімей, у яких виховуються діти з особливими потребами. Соціальним супроводом охоплено 18 сімей з дітьми, в яких існує проблема інвалідності. Членам сімей надана допомога в оформленні документів, соціальних пільг, у вирішенні житлово-побутових проблем, налагодженні соціальних зв’язків, посередництво в отриманні гуманітарної допомоги одягом, психологічна підтримка.

Якщо Вам необхідна допомога, звертайтесь у Ковельський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м.Ковель, вул.Незалежності, 73, каб.120, тел.6-17-48.

Міський центр соціальних служб
для сім’ї, дітей та молоді

Ковельська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*