Повернутись до світу живих звуків

1 03 3 521432 1 2. реабілітації

  1 03 3 521432 1

Бердичів. Більшість людей не можуть собі уявити світ без звуків, котрі супроводжують нас кожної миті нашого життя. Але ж звуки то не лише улюблені музичні композиції, спів пташок і голоси рідних людей – це величезний масив інформації, котра потрібна нам для нормальної життєдіяльності. Тому людина, котра з певних причин втрачає здатність чути, ризикує опинитись у певній ізоляції, або її комунікація зі світом обмежується невеликим колом осіб, які навчилися спілкуватись без звуків.

Окрім того, так би мовити звукові данні, котрі вишукують наші вуха, тісно пов’язані із нервовою системою і є важливими подразниками та сигналами для неї. По цій причині вчені, лікарі, дослідники, котрі вивчають цю проблему зазначають, що порушення слуху єдиний фізичний дефект, який може призвести до зниження інтелекту і затримки розумового розвитку.

У найбільшій небезпеці опиняються діти, котрі вже в ранньому віці втрачають слух. Їм доволі важко навчитись говорити, оскільки вони ніколи не чули як звучить мова оточуючих людей і не здатні почути власної вимови.

Тому так важливо якомога швидше витягати малечу із світу глухоти. Над цією проблемою багато десятиліть б’ється ціла армія спеціалістів, професорів та винахідників. Всі вони працюють над розробкою нових технічних засобів, імплантатів, слухових апаратів аби завдяки ним звук повернувся у життя людей.

Проте всі ці чудові винаходи це лише пів справи, щоб вони стали дійсно дієвими і ефективними пристроями в житті пацієнта з вадами слуху, потрібна тривала і доволі важка реабілітація, особливо, коли справа стосується дітей. Тут вже до справи беруться лікарі сурдологи, сурдопедагоги, дефектологи, логопеди. Проте цього буває замало, для повноцінного розвитку, реабілітації та адаптації дитини до життя, її рідні та близькі мають докласти чимало зусиль, батьки малят з подібними проблемами, самі повинні стати свого роду реабілітологами.

З такою проблемою зіткнулась і родина Ширмуків мешканців Бердичева, коли в наслідок важких пологів та лікування антибіотиками, старший синочок Ярославчик втратив слух, це було помічено ще у 5 місяців життя дитини. Пізніше хлопчику було поставлено діагноз приглухуватість ІІІ-ІV степені. Саме тоді розпочалась важка і довготривала боротьба за слух дитини, спочатку діагностика, потім підбір слухових апаратів, тривалий процес звикання до світу звуків і власне сама адаптація і реабілітація хлопчика.

Людям, що чують важко зрозуміти проблеми, з якими зіткнувся Ярослав, та вся його родина, адже це так природно чути світ, але дитині, котра довгий час не чула цього багатоголосся, воно видається ворожим, набридливим, неприємним і непотрібним. В цьому криється найбільша небезпека, адже не бажаючи чути, дитина втрачає можливість повноцінного розвитку і щасливого майбутнього.

Впоратись із проблемою Ярославу Ширмуку допомагають спеціалісти спеціальних реабілітаційних центрів, а також він відвідує садочок № 7. Однак велику роль у реабілітації дитини відіграє активна позиція батьків хлопчика. Матуся Ярослава, Наталія ніколи не зневірювалась і не опускала рук. Більше того, жінка не лише відвідувала разом із синочком реабілітаційні заняття, а й переймала досвід по роботі з подібними дітками. Таке велике бажання допомогти своїй дитині не лишилося поза увагою лікарів. Так дефектолог, що працює у дитячому садочку Ольга Георгіївна, помітивши таке стремління, почала роботу не лише з хлопчиком, а й з його матусею. Саме вона навчила і підказала Наталії Ширмук, як правильно займатися з дитиною вдома, ознайомила зі спеціальними методиками і допомогла з відповідною літературою. Родина Ширмуків дуже вдячна цій людині за добро і щирість її серця, бо часто просто людяне ставлення і бажання допомогти може творити справжні дива.

Така наполеглива, інтенсивна робота принесла свої довгоочікувані плоди Ярослав навчився жити в гомінкому світі, він уже не лякає його і не тривожить, а навпаки розкриває всі можливості та перспективи щасливого майбутнього чуючої людини.

Та, окрім гарних перспектив на своє майбутнє, Ярослав Ширмук отримав іще один прекрасний привід пишатися своєю матусею. Бо коли ця чудова жінка побачила гарні результати у свого сина і переконалась, що її знання і навички дійсно приносять користь, одразу ж запропонувала свою допомогу і іншим родинам, що мають такі ж проблеми. Її синочок нині є підопічним навчально-реабілітаційного центру для неповносправних дітей «Насіння Надії», тут є ще кілька діток з порушеннями слуху і Наталія Ширмук, допомагає їм почути світ і адаптуватись в ньому. З маленькими пацієнтами жінка проводить індивідуальні заняття, а їх батькам дає корисні поради, що допомагають подолати багато труднощів та залучає дорослих до активних дій, задля здоров’я своєї малечі. Крім того Наталія займається з дітками, що мають інші хвороби, допомагаючи їм у підготовці до школи.

  1 03 3 521433 2

Наталія дуже любить малят і надзвичайно радіє їхнім маленьким успіхам. Часто говорить про те, що результати могли б бути кращими, якби у реабілітації дітей, можна було використовувати сучасні методи і технічні новинки. Одним із таких корисних засобів є апаратно-програмний методичний комп’ютерний комплекс «Живий звук» фірми «Вабос». Цей комплекс став просто мрією мами-волонтера, коли до її рук потрапив інструктивно-методичний посібник «Живий звук», буквально вивчивши цю літературу, жінка зробила висновок, що це дійсно корисна і необхідна річ для слабочуючих діток. Але нажаль у нашому прагматично-матеріальному світі, великою перешкодою для добрих справ стає нестача коштів, що власне трапилось і цього разу. Велику ціну за потрібний комплекс не здатні заплатити ні батьки, дітей з вадами слуху, ні центр реабілітації «Насіння Надії».

Однак Наталія Ширмук не втрачає надії і не опускає рук, допомагає діткам та батькам чим може, бо кому, як не їй відомо, що без наполегливої праці, не буде результатів. А так хочеться, щоб глухота відступила і більше не могла впіймати у свої тенета долі маленьких людей.

Ольга Мельник

«Навчально-реабілітаційний центр для дітей з особливими потребами «Насіння Надії»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*