Валерій Сушкевич: «Наша команда – абсолютний лідер в світі з лижних гонок та біатлону»

Валерій Сушкевич: «Наша команда – абсолютний лідер в світі з лижних гонок та біатлону». валерій сушкевич, паралимпиада, біатлон, лижна гонка, інвалідністьВ студії «Доброго ранку, Країно!» Валерій Сушкевич – уповноважений президента України з прав людини з інвалідністю, президент Національного комітету спорту інвалідів України. 28 лютого будемо проводжати нашу паралімпійську збірну на Паралімпіаду. Зараз ведеться активна підготовка. Говоримо, чому не варто порівнювати паралімпійців та олімпійців та де зараз українська збірна:

«Перш за все, 9 лютого відкриття Олімпіади. Я хочу звернутись до всієї олімпійської сім’ї і побажати нашій олімпійській команді вдалого виступу. Вдалих стартів і, безумовно, перемог. Дай, Боже, здоров’я нашим українським олімпійцям і щоб вони виступили гідно, представляючи українську державу.

Питання, чому не можна порівнювати. Ви знаєте, дуже багато чинників, які стосуються специфіки олімпійського та паралімпійського спорту. Тут маса нюансів, про які мені зараз в подробицях складно казати, але є різні системи. У нас система одна адміністрування, в олімпійців інша. Тобто є два комітети, і вони мають свою специфіку і проблеми. Причому проблеми у наших олімпійських колег нагромаджувалися історично. І там є свої історичні проблеми, які подолати дуже важко. Є специфіка підготовки тренерського складу, спортсменів, дитячих та юнацьких спортивних шкіл.

Я не кажу, що вона гірша, але весь цей комплекс проблем говорить про те, що не можна просто сходу порівнювати. Хоча є деякі нюанси, по яких, на мою думку, можливо було б подумати про якийсь варіант досвіду, який варто було б взяти, те, що ми робимо у великому паралімпійському спорті, і втілити і реалізувати в олімпійському русі. До речі, багато з того, що ми робили протягом, скажімо, пострадянського періоду, українські олімпійці дещо взяли і, на мою думку, починають реалізовувати. Я дуже сподіваюся, що буде покращення в цьому напрямку.

Команда зараз на останньому перед Паралімпіадою Кубку світу в Фінляндії. Лідирує, вже завоювала 25 медалей, з них 9 золотих. Через два дні вони вилітають в Італію, на дуже високий рівень над рівнем моря, десь понад дві з лишнім тисячі метрів. І в умовах кисневого голодування будуть важно тренуватися останні дні перед від’їздом на Паралімпіаду. Команда, яка, можу вам сказати, 16-18 сезону стала абсолютним лідером в світі по лижним гонкам і по біатлону. Команда з’явиться в Україні на один день – 28 лютого».

Ера-Медіа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*