На Луганщині використовується диференційний підхід при реабілітації дітей-інвалідів

1 10 disabledchild 0. дітей-інвалідів, обмеженими можливостями, реабілітації

Як повідомляє Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, у приміщенні Луганського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» відбувся обласний семінар-нарада з керівниками та фахівцями реабілітаційних установ міст та районів Луганської області за темою: «Диференційний підхід в реабілітації дітей-інвалідів».

У ході заходу було розглянуто аналіз стану дитячої інвалідності в Луганській області, основні напрямки роботи Луганського обласного ПТУ-інтернату, особливості психологічного супроводу дитини з обмеженими можливостями на ранньому етапі реабілітації, психологічна діагностика дітей з обмеженими можливостями для визначення готовності до навчання в школі, педагогічні системи корекціойно-розвиваючого навчання і виховання у дітей шкільного віку з порушенням інтелекту.

Крім того, у рамках семінару учасники відпрацювали навички корекційно-компенсаторної роботи з дітьми з обмеженими можливостями, взявши участь у практичному занятті «Знайомство з різними видами птахів, які мешкають на просторах області».

Велику зацікавленість викликало питання реабілітації дітей-інвалідів при використанні РНП «Гравістат». Учитель-реабілітолог центру показав на пацієнтці, як правильно підібрати розмір РНП «Гравістат», його вплив на мозкові структури функціональної системи антигравітації та інших аналізаторних систем потоку скоригованої проприоцептивної імпульсації.

За підсумками заходу присутні обмінялися своїми враженнями та напрацюваннями у роботі з реабілітації дітей-інвалідів.

Нагадаємо, як повідомляв Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, нові соціальні ініціативи Президента України, оголошені 27 лютого на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, великою мірою стосуються підтримки і захисту сімей, у яких виховується дитина з особливими потребами, дитина-інвалід, створення умов для максимальної соціалізації дитини з будь-яким захворюванням. «Президент поставив завдання створити центри денного перебування, які надаватимуть кваліфіковану допомогу, реабілітацію дітям з особливими потребами, а також навчатимуть батьків догляду за дитиною», – зазначив Юрій Павленко.

На Луганщині, за даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, в структурі п’яти територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) залишені відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів, а саме: у місті Антрацит та Старобільському, Новопсковському, Кремінському, Перевальському районів. У цих відділеннях за 2012 рік пройшли реабілітацію понад 150 дітей-інвалідів. У містах і районах області працює 12 Центрів соціальної реабілітації для дітей-інвалідів, в яких пройшли реабілітацію 1534 дітей-інвалідів. Усього за 2012 рік у закладах соціальної сфери пройшли соціальну реабілітацію 1707 дітей-інвалідів.

Луганська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*