У 2013 році працівники вокзалу Харків-пасажирський задовольнили більше 400 заявок осіб з обмеженими фізичними можливостями

1 06 3 inv14 2b 1 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідів

  1 06 3 inv14 2b 1

За 2013 рік на вокзал Харків-пасажирський надійшло більше 400 заявок-телеграм від осіб з обмеженими фізичними можливостями щодо супроводження, посадки/висадки з вагонів, придбання квитків тощо. Крім того, виконано 62 заявки на причеплення спеціального вагона для перевезення пасажирів даної категорії.

На вокзалі Харків-пасажирський ведеться постійна робота зі створення комфортних умов для людей з обмеженими фізичними можливостями. Упродовж 2013 року залізничники здійснили низку заходів для забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до інфраструктури залізничного транспорту.

Пандусами обладнані заїзди на першу платформу з північного та південного боку будівлі вокзалу, до головного й касового залу, в’їзди в приміщення вокзалу (з боку парковки) і приміського терміналу “Б”.

З південного боку вокзалу укладено гумовий переїзд через колії для заїзду на платформи 2-6 на інвалідних візках. Борти платформ пофарбовані білим (контрастним) кольором, встановлені показчики з номером платформи.

На території паркування транспортних засобів вокзалу і приміського терміналу виділено загалом 38 місць (10% від загальної кількості) для автомобілів інвалідів. Виїзди з парковки обладнані пандусами.

В залах вокзалу Харків-пасажирський встановлено 5 таксофонів на рівні, зручному для осіб на інвалідних візках. До послуг пасажирів з особливими потребами також один підйомник для посадки/висадки інвалідів у вагон, трап для заїзду візків у вагони з високих платформ, два ліфти в готелі “Експрес”, чотири ескалатори і два травелатори в приміському терміналі “Б”.

Для даної категорії пасажирів організована цілодобова робота безкоштовних залів очікування для інвалідів на 10 місць в приміщені вокзалу та на 16 місць в приміщенні приміського терміналу. В залах для інвалідів встановлені комірки камер схову (по 4 в кожному залі), облаштовані місця для прийому їжі, функціонує туалетна кімната. В залі очікування, що знаходиться в будівлі вокзалу, встановлено тактильну карту “Схема приміщень вокзалу”. В туалетах головного залу, цокольного поверху вокзалу та приміського терміналу “Б” обладнані кабінки для інвалідів.

Спеціальна квиткова каса для осіб з обмеженими фізичними можливостями №10 обладнана додатковим переговорним пристроєм для зручного користування осіб на інвалідних візках.

Для людей з вадами зору в північному і південному тунелях біля виходів на платформи та на виході із головного залу вокзалу на першу платформу встановлено 16 звукових оповіщувачів (маячків), на сходах, що ведуть із цокольного поверху вокзалу в тунелі та по всій довжині тунелю встановлені поручні.

Велику увагу залізничники приділяють інформаційному забезпеченню пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. На інформаційних табло системи “ВІЗІНФО” у рухомому рядку надається інформація про наявність на вокзалі груп допомоги, приймання замовлень на причеплення спеціального вагону для перевезення інвалідів, наявність спеціальних пристроїв для інвалідів. На всіх платформах встановлені стенди з інформацією про знаходження квиткових кас, залів очікування, готелю і маршрутами проїзду до них на інвалідних візках. Біля входу в зал Сервіс – Центру, касовий зал і тунелі розміщено інформацію з переліком і розташуванням об’єктів, обладнаних для інвалідів на візках, а також знаходження груп допомоги. Також інформація передається по гучномовному зв’язку диктором вокзалу.

  1 06 3 inv14 1b 2

На вокзалі Харків-пасажирський працюють групи з надання допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями, що складаються чергових помічників начальника вокзалу, бригадирів носіїв, а також за необхідності – працівників медпункту та інших працівників вокзалу. Групи допомоги надають всіляке сприяння: від придбання квитків до доставки пасажирів на інвалідних візках та їхніх речей до поїздів.

Прес-центр Південної залізниці

Офіційний сайт Південної залізниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*