Держава не знає про кількість людей, які отримали поранення та різного роду ушкодження, травми і захворювання внаслідок збройного конфлікту

Держава не знає про кількість людей, які отримали поранення та різного роду ушкодження, травми і захворювання внаслідок збройного конфлікту. бойові дії, опитування, переселенец, поранення, інвалідність

Держава не знає про кількість людей, які отримали поранення та різного роду ушкодження, травми і захворювання внаслідок збройного конфлікту. бойові дії, опитування, переселенец, поранення, інвалідність

Фахівці Української Гельсінської Спілки з прав людини та ГО «Правозахисна група «СІЧ» провели опитування вимушених переселенців, мешканців Донецької та Луганської областей, колишніх військових і дійшли висновку: у країні, де 5-й рік триває війна, не існує статистики поранених цивільних та людей, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій на Сході. Як результат – держава не знає, яка підтримка потрібна усім цим людям.

З 2017 року у цивільних з’явилася можливість отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни та. Однак в Україні офіційно лише 43 (!) людини мають такий статус. Двоє з них мешкають у Дніпрі. Правозахисники фіксують чисельні випадки, коли людині з із серйозним пораненням дають інвалідність внаслідок «побутової травми» або «загального захворювання». Відколи вибух міни в Україні став побутовою травмою, а постріл снайпера – загальним захворюванням?

Правозахисники зафіксували кілька причин, чому поранені цивільні не звертаються за статусом особи з інвалідністю внаслідок війни.

1) Труднощі із добиранням до найближчої МСЕК у Донецькій та Луганській областях, та навіть – з віддалених міст та селищ Дніпропетровської області.

2) Чималі витрати на обстеження.

3) Високий ступінь недовіри до державних органів.

4) Відсутність доказової бази.

– Є категорія людей, які отримали захворювання, як наслідок бойових дій і психологічні розлади. Жодних компенсацій і статусу для них не передбачено», – прокоментував аналітик УГСПЛ Богдан Мойса.

аналітик УГСПЛ Богдан Мойса. бойові дії, опитування, переселенец, поранення, інвалідність

Правозахисники розробили рекомендації для уряду та профільних міністерств, щоб змінити ситуацію на краще, адже в будь-якому разі усі жертви збройного конфлікту повинні отримати підтримку держави.

– Ми опитали 82 людини у Дніпропетровські області: вимушених переселенців та колишніх учасників бойових дій. Усі вони мають різного роду ушкодження та поранення, однак більшість цивільних осіб – не отримали жодної допомоги, – розповіла координатор УГСПЛ при ГО «ПГ «СІЧ» Наталя Кожина.

координатор УГСПЛ при ГО «ПГ «СІЧ» Наталя Кожина. бойові дії, опитування, переселенец, поранення, інвалідність

Серед опитаних були люди, які дістали 30% опіків та чисельні уламки по всьому тілу, які страждають від панічних атак, але не отримали підтримки держави. Щонайменше 13 осіб з опитаних переселенців отримали психологічні травми, 14 – поранення, 7 – фізичні травми, 10 – контузії, а у 21 особи погіршилося здоров’я та були виявлені хронічні захворювання. Жоден з них не зміг довести зв’язок ушкодження свого здоров’я з військовими подіями на Сході, а 36 осіб взагалі не знають про можливість отримання реабілітаційних послуг.

Для фахівців стало справжньою несподіванкою, що місцеві ініціативи з формування системи реабілітації, яка б враховувала виклики, пов’язані з наслідками збройного конфлікту, в Дніпропетровській області відсутні взагалі, як і статистичні дані щодо цивільних осіб, які постраждали внаслідок військового конфлікту. Усього в Дніпропетровській області мешкає 71 627 вимушених переселенців, з них у Дніпрі – 31 521.

Юридичну допомогу людям, які постраждали у результаті збройного конфлікту, Громадська Приймальня УГСПЛ у Дніпрі надає в рамках Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*