У Дніпрі оновлюють медзаклади за принципом доступності для людей з інвалідністю та маломобільних

У Дніпрі оновлюють медзаклади за принципом доступності для людей з інвалідністю та маломобільних. дніпро, доступність, медзаклад, пандус, інвалідність

У Дніпрі оновлюють медзаклади за принципом доступності для людей з інвалідністю та маломобільних. дніпро, доступність, медзаклад, пандус, інвалідність

Оновлення за нормами доступності – як це впроваджують в усіх медзакладах Дніпра показали на прикладі центру первинної медико-санітарної допомоги № 8 та багатопрофільної міської лікарні № 4. У них є тактильна плитка біля сходинок, пандуси, вказівники шрифтом Брайля, облаштовані вбиральні для маломобільних та людей з інвалідністю тощо.

У 8-му центрі (що по вулиці С. Ковалевської, 53-А) лікуються майже сорок тисяч пацієнтів (38 575). З цієї кількості 6 тисяч — це маленькі діти та 1,5 тисячі — люди з інвалідністю.

«Зараз мати з немовлям може заїхати з візком до медзакладу, залишити його чи піднятися на ліфті. До того ж всі таблички з іменами лікарів, так звана мапа центру та дошка біля входу мають шрифт Брайля. Реєстратура оснащена спеціальним віконечком для маломобільних (трохи нижче звичайного)», — розповіла генеральна директорка КНП «Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 8» Дніпровської міської ради Антоніна Дубенко.

Також до реєстратури надходить і сигнал, якщо потрібна допомога у вбиральні для людей з інвалідністю чи маломобільних (є спецкнопка): «Ми одразу допомагаємо, відвозимо. У кімнаті є столик для сповивання, і можна садити малечу у спеціальний стільчик, щоб самій мамі сходити в туалет», — показала медична сестра Ірина Іщук.

Капремонт робився за всіма правилами ДБН, із медпрацівниками підрядники радилися, як краще зробити для комфорту пацієнтів.

А лікарня № 4, що на ж/м Західний, одна з найбільших у Дніпрі і багатопрофільна, тут звичайний пандус полегшив життя тисячам пацієнтів (щороку тут лікуються 30 тисяч людей).

«У нас є пацієнти з проблемами опорно-рухового апарату, лікуються особи з інвалідністю, пересувається більшість на візках. Раніше пандус був на задньому дворі лікарні, медпрацівникам доводилося допомагати маломобільним людям, а зараз маємо оновлений пандус біля головного входу», — розповіла генеральна директорка КНП «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міської ради Наталія Бут.

Крім того, у цьому медзакладі з’явилася тактильна плитка, таблички зі шрифтом Брайля на вході та у холі (пояснення де який поверх).

«Оновлення робили за всіма нормативами: наприклад, сходинки за правилами мають відстань одна від одної 12 сантиметрів — за такої відстані людина без навантажень зможе піднятися. А сама сходинка завширшки в 40 сантиметрів, щоб стопа повністю на неї наступала», — поділився керівник підрядної організації Анатолій Садовий.

Задоволена змінами і пацієнтка Еріка: «Я зауважу за туалет. У мене не важкий випадок, проте для людей маломобільних та на візках така оснащена кімната важлива. Добре, що можна викликати медпрацівників. Дякую».

Дніпровська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*