У Львові з’явився медкабінет для нечуючих (ВІДЕО)

1 21 85421. нечуючих, сурдоперекладач

У Львові відкрили перший і поки що єдиний медичний кабінет для людей з вадами слуху, де пацієнтам, щоб краще порозумітися з лікарем, надається послуга сурдоперекладача.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK з місця події.

Дотепер особи з порушеннями слуху лікувалися у різних районних поліклініках Львова за місцем реєстрації. Сурдоперекладач фізично не міг охопити весь спектр обслуговування нечуючих. Зараз же лікар може точно оцінити стан здоров’я хворого і призначити якісне лікування.

Як повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, сьогодні у Львові проживає близько тисячі людей з проблемами слуху, з них – 800 зареєстрованих. Раніше, коли вони приходили до поліклініки, було складно порозумітися і отримати якісні послуги.

«Зараз ситуація кардинально змінилася. Тут, у поліклініці на вул. Лемківській, 28, є окремі кабінети, де працює сурдоперекладач. Коли приходить людина нечуюча, можна нормально порозумітися. Люди мають довіру. Щодня кабінет відвідує близько шести-восьми нечуючих людей, які отримують якісне медичне обслуговування та консультації. Сюди можуть приходити мешканці будь-якого району Львова, незалежно від місця реєстрації. Дуже важливо дбати про кожного жителя міста, а особливо про тих людей, які мають особливий статус», – зазначає Садовий.

Керівники Львівського товариства глухих (УТОГ) та нечуючі пацієнти дуже вдячні за те, що тепер мають таку зручну послугу. За їх словами, подібного кабінету немає ніде в Україні.

Як говорить лікар-терапевт Іванна Заремба, сурдопереклад значно полегшує контакт між лікарем і хворим, дозволяє легше вивчити історію захворювання, зрозуміти пацієнта. «Контакт теплий, пацієнти дуже задоволені. Робота сурдоперекладача полегшує спілкування і забирає бар’єр між хворим та лікарем», – наголошує вона.

У свою чергу, нечуючі пацієнти теж поділилися своїми враженнями. Львів’янка Любов Гурська зазначає: «Я дуже рада, що відкрився цей кабінет, оскільки раніше було вкрай складно. Правда, у мене є діти, які чують, але вони живуть не у Львові, і мені було важко знайти перекладача. Я дуже рада, що тепер маємо таку послугу, бо це значно полегшує життя».

Ще один відвідувач поліклініки – Мар’ян Білинський додає: «Я був прооперований – мав проблеми з ногою, але я не знав, що зі мною робиться і чому вона болить. І коли мене обстежив лікар, мене відразу відправили на оперативне лікування. Я був шокований. На сьогоднішній день я абсолютно здоровий, і все це завдяки тому, що я вчасно звернувся і сурдоперекладач зміг пояснити мені всю ситуацію.

Я дуже вражений, що у Львові відкрили кабінет для прийому нечуючих у медзакладі – перший в Україні. Те, що тут є сурдоперекладач – на рівні фантастики для нас. Це було потрібно, підказано самим життям. Нечуючі лікуються без перешкод і мають доступ до лікаря. Оскільки я ще й тато двох маленьких дітей, тому дуже радий, що можу звернутися у клініку, де є перекладач».

Як розповів начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, створити у поліклініці такий кабінет – ініціатива самого товариства нечуючих. «Ця проблема дійсно існує. Був виділений кабінет, і з 10 квітня ця робота розпочалася. І тепер нечуючі мають змогу приходити до лікаря планово, незалежно від того, хворіють вони чи ні. Раніше цю групу пацієнтів ніхто планомірно не обслуговував, тому що завжди була проблема спілкування. Вони зверталися лише в гострих випадках. А зараз вони мають змогу планово зробити флюорографію, перевірити зір тощо», – повідомив він.

Крім того, за словами міського голови Андрія Садового, послугу сурдоперекладу збираються впровадити і в інших установах: «Плануємо впровадити подібну послугу в Пенсійному фонді у Львові, бо це надзвичайно важливо. Нечуючі люди теж мають питання і з соціального забезпечення, і з нарахування пенсії».

https://www.youtube.com/watch?v=x8pHmx–Rsk


«ЗІК»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*