Вимоги щодо доступності будівель та споруд будуть регламентовані на законодавчому рівні

1 24 3 1358839698 pandus. доступності, інвалідів

Мінрегіон розробляє та впроваджує обов’язкові до виконання нормативні документи, які забезпечують вимоги діючого законодавства у сфері будівництва стосовно забезпечення прав інвалідів на повноцінне життя.

Як повідомив директор Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Ігор Соколов, розроблені Міністерством державні будівельні норми містять повний комплекс необхідних вимог щодо створення доступного та комфортного середовища життєдіяльності, адаптованого під потреби усіх маломобільних категорій населення. За його словами, на черговому засіданні Ради у справах інвалідів при Кабінеті Міністрів України планується розглянути питання щодо виконання міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2012 № 706.

Ігор Соколов поінформував, що в минулому році були внесені зміни до низки законів України, якими суттєво підвищено відповідальність замовників, підрядників, проектувальників та експертів за порушення вимог законодавства та державних будівельних норм в частині урахування потреб людей з обмеженими фізичними можливостями.

Разом з цим, вивчення позитивного досвіду Євросоюзу стосовно удосконалення законодавчих регуляторних механізмів забезпечення доступності виявило необхідність подальшого вжиття заходів, аналогічних європейським.

Він також повідомив, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 3351 «Про Технічний регламент будинків, будівель, споруд, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури та будівельних виробів». Документ розроблено Мінрегіоном відповідно до Плану заходів виконання у 2013 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, затвердженої Урядом. Положення законопроекту адаптовано до Регламенту ЄС № 305/2011 Європейського Парламенту і Ради, яким встановлено гармонізовані умови для розміщення на ринку будівельних виробів та скасовано Директиву Ради 89/106/ЄЕС.

Основними завданнями законопроекту є гарантія безпеки будівель та споруд, створення умов для добросовісної конкуренції на ринку будівельних виробів, підвищення ефективності заходів державного ринкового нагляду, перехід на декларативний принцип оцінки відповідності будівельних матеріалів та виробів.

Згідно із законопроектом, будівлі та споруди в цілому або їх окремі частини, по аналогії з Регламентом, повинні бути придатними для використання за призначенням відповідно до вимог чинних державних будівельних норм та правил щодо безпеки життєдіяльності людини протягом всього життєвого циклу будівель та споруд. При цьому будівлі та споруди повинні бути спроектовані і побудовані з урахуванням доступності і використання категоріями осіб з обмеженими фізичними можливостями.

На думку Ігоря Соколова, новації допоможуть створити належні умови життєдіяльності для маломобільних громадян. Адже з ухваленням законопроекту вимоги щодо доступності будівель та споруд будуть регламентовані на законодавчому рівні.

Прес-служба Мінрегіону

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*