На засіданні комітету доступності підбивали підсумки 2014 року

1 26 3 589632001 1. доступності, інвалідів

Днями відбулося засідання комітету доступності – консультативно-дорадчого органу, який розглядає пропозиції та вирішує проблемні питання громадських організацій інвалідів та ветеранів.

„У Івано-Франківську на обліку перебуває 13000 інвалідів: зору, слуху, візочників, інвалідів загального захворювання, дітей-інвалідів. У кожного з них свої потреби, і увага до цих потреб якраз і формує в кожному з нас фактор людяності”, – розповідає директор Департаменту соціальної політики Олександра Заклинська.

Існують проблеми першочергові, нагальні, які потрібно вирішувати уже сьогодні. Є й такі, які вирішують в робочому процесі впродовж року, або й такі, що потребують значних капіталовкладень, залучення спонсорських коштів, розробок довготермінових проектів.

На комітеті доступності якраз і визначали пріоритетні напрямки роботи на 2015 рік, підбивали підсумки 2014 року.

2014 рік був непростим, оскільки на першому плані були питання допомоги учасникам АТО, підтримка та допомога армії, проте й інваліди не залишалися поза увагою. Можна говорити про чимало позитивів в питаннях роботи з інвалідами і про різні напрацювання.

„У цьому році відбулося чотири засідання робочої групи, були проведені обстеження будинків на предмет доступності. Основними напрямками, по яких працюють структурні підрозділи, є забезпечення доступності до закладів соціально-культурної сфери: дитсадків, шкіл, бібліотек, будинків культури, народних домів, закладів охорони здоров’я, тощо. Мова про забезпечення доступності і до туалетних кімнат, і до різних кабінетів. Якщо ми хочемо, щоб Івано-Франківськ і надалі називався європейським містом, то повинні саме в цьому напрямку робити вагомі кроки”, – наголошує Олександра Заклинська.

За її словами, найболючішим для міста залишається питання доступності до транспортної інфраструктури. У Івано-Франківську вже є напрацювання щодо озвучення світлофорів, закуплено декілька тролейбусів із пониженими в’їздами. Актуальним залишається питання озвучення зупинок.

На наступний рік заплановано встановлення пандусів до тих закладів, які досі ними не забезпечені, закупівля нових тролейбусів, ремонтні роботи за адресою вул. Петлюри, 19, де компактно проживають інваліди зору.

Департамент соціальної політики контролює увесь процес, узагальнює інформацію і систематизує роботу комітету доступності. Ця робота є не завжди помітною для загалу, але дуже важливою для людей з особливими потребами.

«Правда.if.ua»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*