Наші протези кращі за європейські

1 15 8 4c57934057ad66a41663d2d4a8a89ec8 2. реабілітації, інвалідів

Реформування сфери державних і казенних протезно-ортопедичних підприємств 10 вересня під час круглого столу обговорювали народні депутати, представники адміністрації Президента, уряду, всеукраїнських громадських організацій.

Голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич наголосив: сьогодні протезування в Україні — на дуже прийнятному рівні, навіть при тому, що інколи виникають проблеми з якістю засобів реабілітації. Практично, за його словами, всі афганці, яких протезували за кордоном, мали проблеми із технічними замінниками.

В Україні, за його словами, є достатньо державних підприємств, які здатні зробити якісний протез за менші кошти. Українські фахівці мають світові технології, вміють індивідуально працювати з клієнтом. До речі, всі параолімпійці ходять на українських протезах.

Тому В. Сушкевич закликав не агітувати воїнів-інвалідів звертатися до закордонних спеціалістів. Перший заступник міністра соціальної політики Віталій Мужчинін повідомив, що в цьому році в бюджеті передбачено 568 мільйонів гривень на протезування (57,7 відсотка від потреби для інвалідів). На 2015 рік у проекті бюджету, який вже погоджений з Міністерством фінансів, на це передбачено майже 1,2 мільярда гривень (81,1 відсотка від потреб інвалідів).

На придбання технічних засобів реабілітації для учасників АТО передбачено майже 233 мільйони гривень.

Крім того, він розповів, що Міністерство соцполітики розпочало процес реорганізації підприємств протезної галузі, що передбачає ліквідацію об’єднання «Укрпротез». Це дасть змогу зекономити 6,8 мільйона гривень. Також реорганізовують п’ять державних підприємств. Скорочуються 36 осіб, а це економія 3,1 мільйона гривень. Проте виробничий персонал працюватиме. Відповідні накази вже підготувало профільне міністерство.

Процес реорганізації, підкреслив В. Мужчинін, жодним чином не впливатиме на забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації. Водночас має сприяти більш ефективній роботі галузі.

«Ми не хочемо знищити протезні підприємства, тим паче сьогодні, коли є велика необхідність у них», — наголосив урядовець.

1 15 8 4c57934057ad66a41663d2d4a8a89ec8 1
Голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.

Сергій Олександрів

Фото Сергія Ковальчука

„Голос України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*