Як в Україні вирішують проблему навчання особливих дітей

1 01 3 688463 2. особливими потребами

  1 01 3 688463 1Півроку тому, за підтримки спонсорів і небайдужих українців у місті Бровари відкрили школу для дітей з особливими потребами “Мозаїка”. У реалізації проекту взяли участь засновник проекту Оксана Карбовська та мер міста Ігор Сапожко, пише Gazeta.ua.

Адміністрація міста в найкоротші терміни виділила приміщення для майбутньої школи, загальною площею понад 400 кв. м. За декілька місяців засновники проекту і волонтери зробили ремонт, а також купили все необхідне устаткування. 1 вересня 2015 року школа “Мозаїка” прийняла 13 дітей з особливими потребами, які проходять навчання у двох нульових класах. Освітня програма школи погоджена з Міносвіти і, крім основних предметів, включає корекційні дисципліни (лікувальну фізкультуру, ритміку, розвиток вимови), а також спеціальні програми, розраховані на формування у дітей соціальних навичок.

“У Броварах проживає більше 400 сімей з такими дітками, кожен з яких потребує особливого догляду. На жаль, у рамках міського бюджету, ми не в змозі допомогти всім і відразу, але я вважаю відкриття школи “Мозаїка” дуже важливим кроком на шляху до повноцінного впровадження інклюзивної освіти в Україні”, – відзначив мер Броварів Ігор Сапожко.

Варто відзначити, що інклюзивне навчання передбачає доступ до освіти дітей з особливими потребами в звичайних школах за рахунок застосування спеціальних методів навчання. В усьому світі дане питання регулюється статтею №24 конвенції ООН “Про права інвалідів”, яка набрала чинності 2008 року. А оскільки документ ратифікований Україною, формально школи і дитячі садки мають бути готові прийняти на навчання учнів з аутизмом, ДЦП або синдромом Дауна.

Спеціалізовані державні заклади для дітей-інвалідів не можуть забезпечити місцями всіх бажаючих. І перед батьками особливих дітей постає складний вибір – куди прилаштувати дитину, як подарувати їй шанс на повноцінне життя в соціумі.

“До рішення відкрити школу в Броварах нас підштовхнула реальна проблема міста – відсутність можливості навчання для дітей з особливими потребами. Знаковим стало те, що ми отримали відгук не лише від батьків майбутніх учнів, але й від місцевої влади”, – прокоментувала засновник проекту Оксана Карбовська.

Досвід Броварів доводить, що не дивлячись на ситуацію, що склалася в країні, обов’язково знайдуться люди, готові підтримати добрі починання і словом, і ділом. Хочеться вірити, що подібні проекти привернуть увагу громадськості і подарують надію на краще майбутнє тисячам дітей, які потребують спеціальної опіки.

Довідка

Станом на грудень 2015 року в Україні проживає близько 7,5 мільйонів дітей. Кожна 50-а дитина – з особливими потребами. Для навчання особливих дітей в Україні функціонує близько 338 шкіл і дитячих садків. У місті Бровари (Київська область) сьогодні проживає 475 дітей з особливими потребами, 13 з яких проходять навчання в спеціалізованій школі “Мозаїка”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*