Історична перемога України: національна дефлімпійська збірна – перша на ХХ зимових Дефлімпійських іграх!

Історична перемога України: національна дефлімпійська збірна – перша на ХХ зимових Дефлімпійських іграх!. дефлімпійські ігри, змагання, перемога, порушення слуху, спортсмен

Історична перемога України: національна дефлімпійська збірна – перша на ХХ зимових Дефлімпійських іграх!. дефлімпійські ігри, змагання, перемога, порушення слуху, спортсмен

Національна дефлімпійська збірна команда України потужно – вперше за всю історію участі України у зимових Дефлімпіадах – завершила змагання на ювілейних ХХ зимових Дефлімпійських іграх 2023 року – першим місцем!!!

У головних змаганнях чотириріччя взяли участь 598 спортсменів з порушеннями слуху із 36 країн світу (на ХІХ зимових Дефлімпійських іграх у м. Вальтелліна-Вальчіавенна (Італія) – 493 спортсменів із 34 країн). Найбільшу кількість спортсменів було представлено збірними командами Туреччини – 55, Італії – 42 та Японії – 39.

На ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 не було збірних команд росії та білорусі. Ця неучасть країн-агресорок – досягнення кропіткої роботи Національного комітету спорту інвалідів України спільно зі Спортивною федерацією глухих України, попри те, що вони отримали право заявити своїх спортсменів на участь у ХХ зимових Дефлімпійських іграх у нейтральному статусі. Підсумком цієї кропіткої дипломатичної роботи стало створення суворих критеріїв «нейтральності», які виявилися неприйнятними для керівництва спортивних комітетів росії та білорусі, що у свою чергу, сприяло їх відмові від участі у Іграх.

Українські дефлімпійці потужно перемогли у рік відзначення 100-ліття міжнародного дефлімпійського руху: доробок збірної – 10 золотих, 5 срібних та 4 бронзових нагород та перше місце зимової Дефлімпіади! На другому місці – команда Китаю з 7 золотими нагородами, третє місце – в команди Австрії – 6 золотих медалей. До речі, практично майже всі дні Дефлімпіади-2023 – Україна – лідер міжнародного дефлімпійського руху. Лише 1 із 11 змагальних днів Ігор українці посіли друге місце, всі інші дні – перше загальнокомандне місце.

Українські дефлімпійці більш ніж вдвічі покращили золотий результат попередніх Дефлімпійських ігор – 2019, які були історичними по здобуттю високих нагород (4 золоті, 4 срібні та 3 бронзові) та на 8 медалей – за кількістю нагород.

Чотирнадцять українських спортсменів, з яких 9 – мультимедалісти – підіймались на найвищий щабель п’єдесталу пошани ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 та 10 разів на весь світ лунав Гімн України під час урочистих церемоній нагородження переможців Ігор.

На ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 було розіграно 34 комплекти нагород з шести видів спорту (гірськолижний спорт, сноуборд, лижні перегони, керлінг, шахи, футзал), національна дефлімпійська збірна команда України змагалась за 28 комплектів нагород з п’яти видів спорту, окрім футзалу – лижні перегони, гірськолижний спорт, керлінг, сноуборд, шахи (на ХІХ зимових Дефлімпійських іграх у м. Вальтелліна-Вальчіавенна (Італія) – за 19 комплектів із 36 представлених на іграх).

Національну дефлімпійську збірну команду України була представлено спортсменами із 12 регіонів України, а саме – Волинська, Донецька Закарпатська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Харківська, Тернопільська, Київська області та м. Київ. Найбільшу кількість спортсменів з порушеннями слуху – з м. Київ – 10 осіб з трьох видів спорту (лижні перегони, керлінг та шахи).

До складу національної збірної команди України входили як визнані лідери світового дефлімпійського спорту, так і талановита та перспективна молодь – дебютанти Ігор: на 22% (8 осіб) збірна складалася з дебютантів та 78 % (28 осіб) досвідчених спортсменів національної збірної команди України. Чоловіки складали 53% (19 осіб) збірної команди, а жінки – 47 % (17 осіб), середній вік спортсменів національної збірної команди України – 32 роки.

Наймолодшими спортсменами національної збірної команди України були шістнадцятирічні дебютанти із Закарпатського регіону – Морозюк Христина (24.09.2007 р.н.) та Абрамчук Михайло (14.10.2007 р.н.), які посіли шосте та восьме місце відповідно у змаганнях із сноуборду (слалом).

Із 36 спортсменів національної дефлімпійської збірної команда України – учасників Ігор 29 спортсменів (з урахуванням командних видів програми) вибороли високі нагороди, що складає 80% від усіх представників української збірної.

Найпотужніше від команди України виступили українські деф лижники. Команда з лижних перегонів ВПЕРШЕ за всю історію участі українських лижників у зимових Дефлімпійських іграх (дебют у 1999 році) посіла ПЕРШЕ місце у загальнокомандному заліку, не залишивши жодного шансу країнам-учасницям!

Із 8 золотих нагород з лижних перегонів, які було розіграно на ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023, 7 – було виборено національною збірною командою України, і тільки 1 золоту нагороду у командному спринті серед жінок виборола команда Китаю.

У здобутку деф лижників – 7 золотих, 4 срібні та 2 бронзові медалі. І вперше за всю історію участі українських спортсменів у зимових Дефлімпійських іграх чоловічій збірній команди України з лижних перегонів двічі вдалося зайняти весь дефлімпійський п’єдестал ХХ зимових Дефлімпійських ігор не залишивши суперникам жодного шансу (дистанції: 15 км (класичний стиль) та 15 км масовий старт).

7 спортсменів із 8 вибороли високі нагороди, 5 із них – з золотими медалями та 4 мультимедалісти.

  • Найуспішніше від команди лижних перегонів виступила представниця Київщини Єлізавета Нопрієнко – 3 золоті та 1 срібна нагорода. На попередніх іграх в Італії-2019 в неї було 2 бронзові медалі, дебютувала Єлізавета у 2015 році 6- місцем.
  • Не менш яскраво виступив і Денисенко Руслан (Сумська обл.), який виборов 2 золоті та 2 срібні нагороди. На попередніх Іграх в 2019 році у Руслана була 1 бронзова нагорода.
  • Найдосвідченіший спортсмен збірної Андріїшин Андрій вперше за 20 років своєї спортивної кар’єри виборов золото Дефлімпійських ігор. Також у Андрія є й срібло на цій Дефлімпіаді-2023. У доробку Андрія – 2 срібла та 1 бронза на Дефлімпіаді-2007, 4 срібла на Дефлімпіаді-2015 та 1 срібло на Дефлімпіаді-2019.
  • У Мажаєва Дмитра (Сумська обл.) – золота та бронзова нагороди. Дмитро був найкращим на Дефілміпаді-2019 серед українських спортсменів – 3 разовим чемпіоном.
  • Гульоватий Ярослав з Львівщини за більш ніж 11 років своєї спортивної кар’єри здобув золоту медаль Дефлімпіади. Ця медаль стала першою нагородою за всю участь в Дефлімпіадах ( з 2015 року).
  • Киянка Лаврик Анастасія виборола 1 срібну нагороду. На попередніх іграх у спортсменки теж срібна нагорода. У збірній Анастасія – вже 20 років.
  • Киянин Пишняк Володимир виборов на цих іграх – 1 бронзову медаль. Понад 20 років у збірній, у його доробку 2 срібла на Дефлімпіаді-2007, 2 срібла та 1 бронза на Дефлімпіаді-2015 та 1 срібло на Дефлімпіаді-2019.

Національна дефлімпійська збірна команда України з лижних перегонів була представлена 8 спортсменами (3 жінок та 5 чоловіків), які вже мали досвід участі у минулих зимових Дефлімпійських іграх (окрім однієї дебютантки – Смідюк Анастасії), середній вік команди 29 років.

Ще однією унікальною перемогою України стали 3 історичні нагороди Дефлімпіади в керлінгу:

  • Золото у командних змаганнях з керлінгу – вперше представленій дисципліні на Дефлімпійських іграх – змішаній парі – дабл мікст – у складі представників Львівщини Плесканки Михайла та Якимець Катерини
  • Золото жіночої команди – Зубарєва Олена (м.Київ), Гливка Тетяна (Львівська обл.), Опря Маргарита (Львівська обл.), Якимець Катерина (Львівська обл.), Кобилянська Діана (м. Київ).
  • Чоловіча команда – Гаць Олександр (Львівська обл.), Плесканка Михайло (Львівська обл.), Стасюк Геннадій (м. Київ), Єфанов Роман (Львівська обл.), Марченко Вадим (м.Київ) – здобула бронзову нагороду.

В результаті, команда з керлінгу, яка дебютувала на Дефлімпіаді в 2015 році – перша на Дефлімпійських іграх-2023! Це унікальний історичний здобуток команди! Та перші нагороди українського керлінгу на Дефлімпіадах! Національна дефлімпійська збірна команда України з керлінгу була представлена 10 спортсменами (5 жінок та 5 чоловіків) – представниками Львівської області та м. Київ, які вже мали досвід участі у минулих зимових Дефлімпійських іграх (окрім одного дебютанта -Гаць Олександра), кожен із учасників команди виборов високі нагороди Дефлімпіади, 7 – золоті. Середній вік команди 30 років.

А також не менш яскравими були перемоги України в шахах: українці здобули комплект нагород та посіли друге загальнокомандне місце у шахах на Дефлімпіаді-2023 (після команди Польщі):

  • Золота нагорода жіночої команди в класичних шахах Бакланова Тетяна (Донецька обл.), Мироненко Наталя (Полтавська обл.), Гончар Світлана(Одеська обл.). Якраз на попередній Дефлімпіаді-2019 – дебютній у шахах – в українок теж було золото.
  • Срібна нагорода мікст команди Україна-1 у дебютному на цій Дефлімпіаді виді змагань у шахах – командний залік мікст (швидка гра рапід) – Тетяна Бакланова (Донецька обл.), Наталя Мироненко (Полтавська обл.), Світлана Гончар (Одеська обл.), Тарас Овчаров (м.Київ), Олексій Філіппських (Донецька обл.), Володимир Коваленко (м.Київ).
  • Бронзова нагорода мікст команди Україна- 2 у дебютному на цій Дефлімпіаді виді змагань у шахах – командний залік мікст (швидка гра рапід) – Альона Осипова ( Харківська обл.), Аліна Лянгузова (м.Київ), Інга Аблогіна (м.Київ), Вадим Білий (Одеська обл.), Володимир Заболотний (Рівненська обл.), Денис Колб (Львівська обл.)

Національна дефлімпійська збірна команда України з шахів була представлена 12 спортсменами (6 жінок та 6 чоловіків), кожен з яких здобув високі нагороди Дефлімпіади, 3-є спортсменок – золоті. Середній вік команди 41 років.

Наймолодшою дефлімпійською збірною командою України, середній вік якої 18 років, на ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 була команда з гірськолижного спорту, її представлено 3 дебютантами – спортсменами із Закарпаття, які змагались за нагороди з більш досвідченими спортсменами – представниками країн-учасниць, в яких існують сталі традиції щодо розвитку цього виду спорту. Найкращі досягнення дебютантів збірної: Куртанич Каміла (6 місце – слалом) Морозюк Христина (8 місця – слалом, гігант слалом, супер гігант слалом), Абрамчук Михайло (8 місце- слалом).

Також без нагород залишилась національна дефлімпійська збірна команда України зі сноуборду, 3 спортсмени, з яких 1 жінка та 2 чоловіків – представники Закарпатського регіону – змагались за 2 комплекти нагород із 3 представлених на Іграх і посіли наступні місця: Заєць Мар’яна у паралельному слаломі – 6 місце, паралельний гігант–слалом – 7 місце, у відповідних дисциплінах Люханов Олександр – 6, 9 місця, Бровдій Павло – 9 і 10 місця.

Кожна здобута медаль на ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 в м. Ерзурум (Турецька Республіка) є спільними плідними зусиллями тренерів, лікарів, масажистів, технічних та багатьох інших фахівців Національного комітету спорту інвалідів України, Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», Спортивної федерації глухих України та Міністерства молоді та спорту України і була присвячена нашим незламним воїнам збройних сил України в ім’я перемоги нашої незалежної України.

Основна підготовка національної дефлімпійської збірної команди з лижних перегонів проводилась на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру у с. Яворів (Львівська область) та інших спортивних об’єктах, які мають безперешкодний доступ для осіб з інвалідністю.

Феноменальний результат виступу національної дефлімпійської збірної команди України за останній дефлімпійський цикл свідчить про позитивну динаміку розвитку видів спорту серед осіб з порушеннями слуху в Україні, високий рівень підготовки українських спортсменів, а також їхню жагу до перемоги, що у свою чергу дозволяє привернути увагу всього світу до нашої боротьби за перемогу України.

Історія участі України на зимових ДІ:

Під час дебюту України у зимових Дефлімпійських іграх 1999 року у м. Давос (Швейцарія) українським спортсменам-дефлімпійцям не вдалося піднятися на п’єдестал пошани, але вже у 2003 році у м. Сунсваль (Швеція) українськими спортсменам було здобуто першу срібну нагороду.

У 2007 році на ХVІ зимових Дефлімпійських іграх у м. Солт-Лейк-Сіті (США) українська дефлімпійська збірна команда здобула 4 срібні та 3 бронзові нагороди.

У 2015 році на ХVІІІ зимових Дефлімпійських іграх у м. Ханти-Мансійськ (Росія) 20 українських спортсменів боролися за високі нагороди у трьох видах спорту (лижні перегони, гірськолижний спорт, керлінг) серед 27 країн-учасниць, здобувши 8 медалей, серед яких 5 срібних та 3 бронзових, посівши 4 місце за загальною кількістю здобутих нагород.

За підсумками участі у ХІХ зимових Дефлімпійських іграх 2019 року у м. Вальтелліна-Вальчіавенна (Італія) національна дефлімпійська збірна команда, у складі 34 спортсменів з порушеннями слуху, гідно представила Україну, продемонструвавши найкращий результат за всю історію участі українських спортсменів із порушенням слуху у зимових Дефлімпійських іграх – здобула 11 нагород, зокрема 4 золотих, 4 срібних та 3 бронзових, посівши третє місце у загальному командному заліку за кількістю золотих нагород, а також друге місце за загальною кількістю здобутих усього нагород випередивши збірні команди Сполучених Штатів Америки, Китаю, Франції, Австрії, Німеччини тощо.

Слід зазначити, що 3 золоті нагороди Мажаєва Дмитра іграх та 1 золота нагорода в командних шахах на ХІХ зимових Дефлімпійських іграх 2019 року для дефлімпійської збірної команди стали першими за всю історію участі українських спортсменів із порушенням слуху у зимових Дефлімпійських іграх.

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України

Національний комітет спорту інвалідів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*