Проблеми закарпатців з інвалідністю можна вирішувати. Принаймні, таке бажання є!

1 24 P03021873 2. інвалідністю, інтелектуальними проблемами

  1 24 P03021873 1На Закарпатті триває пілотний проект щодо реформування надання психіатричної допомоги й послуг для людей із інтелектуальними проблемами.

Адаптацією в суспільство та наданням послуг людям із обмеженими можливостями сьогодні займаються спеціальні центри, створені практично в усіх областях України. З цією метою налагоджуються контакти з благодійними державними та недержавними організаціями, створюються спільні проекти з різних аспектів цієї діяльності, розробляються інноваційні методики. Нині мова піде про один із таких проектів, участь в якому взяв медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя», що працює в Ужгороді. 2006 року МСРЦ «Дорога життя» став членом Міжнародної федерації SOFT, яка об’єднує надавачів послуг людям з інвалідністю з 5 країн – Голландії, Угорщини, Румунії, Молдови та України. «Збережімо наші майбутні таланти» – так розшифровується абревіатура назви Федерації. Саме вона ініціювала створення недержавних організацій, метою яких є допомога та опікування людей із інвалідністю.

Соціальні послуги: реалії та перспективи

Започаткована ця співпраця ще в 90-х роках між голландськими та угорськими недержавними організаціями. Відтоді реалізовані кілька проектів із упровадження інноваційних моделей надання послуг, зокрема дітям із інвалідністю. Згодом, як результат одного з проектів, зареєстрували міжнародну організацію, яка працює згідно з угорським законодавством. Директор реабілітаційного центру «Дорога життя» Олег Кириленко розповідає: «Наш Центр став членом цієї федерації завдяки колегам із навчально-реабілітаційного центру «Джерело» (м. Львів). На нашій базі 2006-го була проведена міжнародна конференція з представництвом усіх п’яти країн-учасниць. Тематика конференції говорить сама за себе: люди з інвалідністю як соціальний капітал держави. Про рівень заходу та важливість цієї проблеми свідчить той факт, що в його роботі взяли участь не лише представники державних органів соцзахисту, а й посол США в Україні. З того часу триває тісна співпраця з покращення послуг дітям із інвалідністю».

Кожні два роки проводяться конференції, під час яких обмінюються досвідом, налагоджують контакти, вирішують нагальні проблеми. Останнє таке зібрання відбулося в угорському Дебрецені. Заступник директора МСРЦ «Дорога життя» й одночасно віце-президент Федерації Ірина Рошкович каже, що така плідна співпраця між недержавними організаціями відбувається не лише з їхнім центром, членами федерації є й інші громадські організації, які представляють права та інтереси людей із інвалідністю.

Одним із потужних утілень цього благодійного задуму, вже реалізованого в рамках співпраці, став проект, фінансований нідерландською програмою «МАТРА», щодо покращення надання послуг дітям, які проживають в інтернатах системи соцзахисту 3-4 рівнів. Тренери з Нідерландів організували навчання працівників НРЦ «Джерело», які далі передавали знання щодо надання якісних послуг в інтернати для дітей з інвалідністю. Це відбувалося за участі й підтримки Міністерства соцполітики, Національної асамблеї інвалідів України.

Розпочалася робота в секторі інтернатів, де є чималий простір для діяльності. 2012-го року за підсумками проекту пройшла заключна конференція. До Ужгорода приїхали голландські колеги. У ході дискусій обговорювали злободенні питання, відбулося спілкування з міською та обласною владою. Член голландської делегації Ерік Блюмкольк попросив відвідати дитячий заклад, де виховують дітей-інвалідів. Не випадково вибір упав на інтернат 4-го рівня в с. Вільшани, адже тренери «Джерела» навчали персонал цього закладу. Під час ознайомлення та спілкування виникло питання: а що ж відбувається в інтернатах для дорослих? Так вирішили відвідати кілька подібних закладів у Мукачеві, Виноградові, а також психоневрологічний інтернат у с.Тур’ї Ремети на Перечинщині. Наслідком цього «вояжу» стало усвідомлення того, що потрібно переходити до роботи з дорослими інвалідами.

Пілотний проект у Тур’ї Ремети

Так виникла ідея пілотного проекту на теренах Закарпаття щодо реформування надання психіатричної допомоги і послуг людям з інтелектуальними проблемами. Проект має здійснюватися в співпраці з Департаментом соцзахисту населення Закарпатської ОДА. Відтак напрацювали стратегічний план, в якому розписані всі заходи, що мають бути здійснені до 2017 року. Компонентами реалізації програми є покращення як інфраструктури психоневрологічного інтернату, так і поліпшення надання послуг та підвищення кваліфікації персоналу. Голландські партнери взяли на себе зобов’язання щодо навчання працівників, і вже цьогоріч у березні відбулися перші тренінги. Вони стали продовженням серії заходів із реструктуризації й підвищення якості медичної допомоги в психоневрологічному інтернаті. Ще однією метою тренінгу було встановлення нормальних робочих стосунків із керівництвом та медпрацівниками, а також мотивації учасників тренінгу до того, щоб стати рушійною силою змін в інтернаті.

У ході спілкування, за спостереженнями тренерів, була помітна позитивна динаміка в реакції учасників тренінгу: від стриманої і скептичної позиції на початку зустрічі до відкритої зацікавленості і творчого залучення у груповий процес, результатом чого стала низка сформульованих цілей, ідей і угод. Серед кроків для досягнення бажаних змін учасники тренінгу виділили такі, як створення гідних умов життя пацієнтів і покращення санітарно-гігієнічного рівня, ремонт приміщень, де живуть пацієнти, системи опалення, каналізації тощо.

Зобов’язання щодо вирішення саме цих питань та загалом покращення інфраструктури закладу взяв на себе Департамент соціального захисту населення Закарпатської ОДА. Заступник директора Департаменту В’ячеслав Микулець наголошує, що втілення подібних проектів, у даному випадку в Тур’їх Реметах, можливе лише завдяки співпраці з органами влади. Нині на покращення медобслуговування, забезпечення умов проживання, соціально-санітарного забезпечення, надання послуг, які отримують підопічні згаданого закладу, держава вже виділила 800 тис. грн. Загальна дотація на впровадження проекту сягає 6 млн. грн. «Цей проект – не новація на теренах області. Свого часу вперше в Україні у Вільшанах на Іршавщині був відкритий будинок сімейного типу «Парасолька», аналогів якому в нашій країні немає. Він призначений для проживання людей із інтелектуальними вадами, а допомогу в організації роботи будинку надали швейцарці. Загалом уся ця робота з реформування надання психіатричної допомоги й послуг для людей із інтелектуальними проблемами проходить поетапно, для працівників відповідних закладів щороку проводять навчання у Європі», – каже В’ячеслав Микулець.

Потужну роботу з покращення матеріальних умов інтернату в Тур’їх Реметах можна побачити неозброєним оком – відремонтовані спальний корпус, кімнати гігієни, санвузли, обладнані спортмайданчик, майстерні тощо. Ще рік-півтора – й інтернат буде не впізнати, впевнений пан В’ячеслав.

Чимала увага в розмовах учасників тренінгів була приділена організації дозвілля пацієнтів. Запропонували кілька варіантів: побудувати спортивні споруди для футболу, тенісу, настільного тенісу, тренажерного залу; відкрити творчі майстерні, де пацієнти зможуть займатися ремеслами, створювати декоративні вироби, грати на музичних інструментах тощо. Уже сьогодні у закладі є спортмайданчики, футбольна команда, триває робота у фермерському господарстві.

Якщо проаналізувати значення проекту, який здійснюється в с. Тур’ї Ремети, то слід зазначити, що головним у ньому є залучення зацікавлених сторін на всіх рівнях суспільства. У цій установі започаткований механізм, який служитиме прикладом реформи з догляду за дорослими пацієнтами психіатричних лікарень в Україні: від конкретного місцевого співробітництва і можливої інтеграції в стаціонарних та амбулаторних психіатричних закладах до широкого впровадження в Україні нових законів і правил щодо фінансування та освіти фахівців із психіатричного догляду.

Людмила Ортутай

KarpatNews.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*