В Україні за останні п’ять років вдвічі скоротилася кількість сліпих та слабозорих дітей

1 23 5 1111 2. слабозорих, сліпих

В Україні дитяча офтальмологія порівняно з іншими країнами посідає доволі високе місце. За останні п’ять років майже вдвічі скоротилася кількість сліпих та слабозорих дітей. Водночас українським лікарням дуже бракує сучасного діагностичного обладнання.

Про це у коментарі IA ZIK повідомив головний позаштатний дитячий офтальмолог Міністерства охорони здоров’я Юрій Барінов після наради у львівському Навчально-реабілітаційному центрі для дітей з вадами зору «Левеня» 17 червня.

Зокрема, він зазначив, що українська дитяча офтальмологія посідає доволі високе місце у світі. Основними ж причинами сліпоти є проблеми дальнозоркості та близорукості. На другому місці – спадкові проблеми, вроджена патологія, захворювання сітківки, судинної оболонки ока.

«ВООЗ у 1999 році запровадила глобальну програму «Зір – 2020», мета якої – вдвічі скоротити сліпоту і слабозорість. Україна підключилася до цієї програми у 2004 році. Щороку ми скорочуємо на 5-7% показники сліпоти. Наприклад, п’ять-сім років тому цей показник становив 1,4-1,5 на 10 тис. населення. Сьогодні цей показник – 0,6 на 10 тисяч дітей. У 2020 році потрібно вийти на показник у 0,4», – говорить лікар.

Водночас медик додає, що держава взагалі не виділяє коштів на дитячу офтальмологію.

«У ВООЗ впевнені, що 80% сліпих та слабозорих дітей могли би бути зрячими, якби їм своєчасно поставили діагноз за допомогою сучасного обладнання. В Україні фактично немає обладнання на первинній ланці – тільки у спеціалізованих центрах, яких мало у країні», – додав Юрій Барінов.

IA ZIK

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*